Menu
Home Over Ons De Shop Diensten Ongediertes Contact
Alle Ongediertes Houtaantasters Bonte Knaagkever Spinthoutkever Insecten Kakkerlakken Mieren Motten Spinnen Vliegen Vlooien Wespen Knaagdieren Bosmuis Ratten Vogeloverlast Vogels Zoogdieren Dwergvleermuis Spinthoutkever Houtaantasters Informatie Hout is een bijzonder mooi en, mits het goed beschermd wordt, duurzaam bouwmateriaal. Een nadelige eigenschap van hout is echter de gevoeligheid voor aantasting door de hout aantastende insecten, zoals de spinthoutkever of andere houtaantasters. Wanneer u de spinthoutkever niet tijdig ontdenkt en bestrijdt, kunnen deze insecten aardig wat schade aan uw hout constructie veroorzaken.


Uiterlijk van de spinthoutkever
Een spinthoutkever is lichtbruin tot donkerbruin, 3 tot 8mm lang en slank. De larve van de spinthoutkever is vaalwit en heeft een lengte van ca. 6mm. Aan de zijkant van het dekschild zitten bij Lyctus brunneus 2 knobbels; bij Lyctus africanus is dat er 1.


Leefwijze van de spinthoutkever
In tegenstelling tot andere houtaantasters, komt de spinthoutkevever (die ook wel parketkever wordt genoemd) met name voor in opgeslagen of verwerkt hout, zoals vloeren, betimmeringen, schilderijlijsten en triplex, spinthout van loofbomen zoals eiken, essen, walnoten, maar ook in een aantal tropische houtsoorten: limba, meranti, bamboe en rotan. De spinthoutkever heeft een sterke voorkeur voor droog hout, zo neemt de bruine spinthoutkever al genoegen met 7% vocht, waardoor de houtsoorten zoals eiken, iep, es en kastanje niet veilig zijn voor de spinthoutkever. De uitvlieg openingen van de spinthoutkever zijn in grote lijnen te vergelijken met die van de bonte knaagkever, alleen zijn die van de spinthoutkever iets kleiner.