Menu
Home Over Ons Diensten Ongediertes Contact
Alle Ongediertes Houtaantasters Bonte Knaagkever Spinthoutkever Insecten Kakkerlakken Mieren Motten Spinnen Vliegen Vlooien Wespen Knaagdieren Bosmuis Ratten Vogeloverlast Vogels Zoogdieren Dwergvleermuis Dwergvleermuis Zoogdieren Informatie De dwergvleermuis behoort tot de kleinste inheemse vleermuissoorten van ons land. De dwerg vleermuis is slechts 33 tot 45 mm en heeft een vleugelspanwijdte van 200 tot 220 mm en weegt maar 3 tot 8 gram. Dwergvleermuizen zijn over het algemeen donkerbruin van kleur.


De ontwikkeling en leefwijze van de dwergvleermuis
Van april tot mei wordt er gepaard. Na 6-8 weken worden er 1 tot 2 jongen geboren in een kraamkolonie. Het komt ook wel voor dat er 2 keer per jaar geworpen wordt. Tot na de eerste winter zijn de jongen donkerder en grauwer van kleur. Het liefst leven de dwergvleermuizen op terreinen met bomen, tuinen en rond lantaarnpalen en vermijden ze grote, open oppervlakten. Ze leven van kleine insecten, zoals muggen, motjes, schietmotten en gaasvliegen in de lucht. Ze vliegen vlak voor, of vlak na zonsondergang. Zomers verblijven ze vrijwel altijd in gebouwen, ?s winters vaak in spouwmuren, maar ook in grote groepen in groeven en grotten. De vliegopening wordt gemarkeerd door uitwerpselen en urinesporen. Het komt wel eens voor, dat jongen per ongeluk in woningen terechtkomen en voor (onnodige) paniek zorgen.

In de nabijheid van slaapvertrekken kunnen dwergvleermuisjes soms voor geluidshinder zorgen bij het in- en uitvliegen. De vleermuis maakt gebruik van echolocatie. Dit zijn geluiden die voor een mensenoor vrijwel onhoorbaar zijn.