Menu
Home Over Ons De Shop Diensten Ongediertes Contact
Alle Ongediertes Houtaantasters Bonte Knaagkever Spinthoutkever Insecten Kakkerlakken Mieren Motten Spinnen Vliegen Vlooien Wespen Knaagdieren Bosmuis Ratten Vogeloverlast Vogels Zoogdieren Dwergvleermuis Bonte Knaagkever Houtaantasters Informatie De grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd) is te herkennen aan zijn donkerbruine dekschilden met geelachtige spikkels. De bonte knaagkever verstopt zich bij voorkeur diep in het eikenhout. Over het algemeen komt de bonte knaagkever enkel voor in oude / historische gebouwen, op plaatsen daar waar het hout is vochtig geworden en waar schimmels zich hebben ontwikkeld.

Een kenmerkend eigenschap van de grote houtwormkever is dat deze in de kern van de balk kraamkamers maken, waarin ze een volledige gedaante verwisseling ondergaan. Zo kan het voorkomen, dat aan de buitenzijde van de balk geen uitvlieg openingen te zien zijn, terwijl in de balk geen uitvliegopeningen te zien zijn. terwijl de van binnenuit wordt opgevreten. De bonte knaagkever tast hout dan zodanig aan dat het zijn sterkte verliest.


De leefwijze en ontwikkeling van de bonte knaagkever
De gemiddelde lengte van een volwassen grote houtwormkever is 6 tot 8 mm. De eitjes van dit insect, zijn wit van kleur en hebben een doorsnee van 0,6 mm. Dit is dan ook de reden dat eitjes van de grote houtwormkever bijna nooit worden opgemerkt. De larve van de grote houtwormkever heeft geelachtige / witte kleur en heeft een doorsnee van ongeveer 11 mm. De grote houtwormkever tast met name loofhout (vooral eiken) aan. Het is overigens wel zo dat de grote houtwormkever eerst door vocht en schimmels zijn aangetast. Wanneer het hout is aangetast door de grote houtwormkever, kan het 2 tot 12 jaar duren, tot dat de kever uiteindelijk uitvliegt. Gedurende deze tijd, kan deze schade aanrichten aan het hout. Wanneer de grote houtwormkever uitvliegt, hangt af de factoren hoe sterk het hout is aangetast door een houtrot verwekkend schimmel.

Overlast van de grote houtwormkever kan worden opgemerkt door de uitvliegopeningen in het hout. Deze zijn cirkelachtig van vorm en hebben doorsnede 2.5 tot 4mm. In het verleden was het zo dat houtwormkevers (in verwarmde ruimten) verschenen van januari tot juni, maar door betere isolatie en het feit dat de temperatuur tegenwoordig hoger is in huis, kan het ook voorkomen dat ze buiten deze periode uitvliegen. Kenmerkend aan de grote houtwormkever is dat deze vooral voorkeur heeft voor balkeinden en verbindingen. Vaak zijn de boorgangen gevuld met het boormeel van de larven. Het boormeel van de bonte knaagkever heeft een grove structuur.